Parket!

Traditioneel Parket

Traditioneel parket is een vloerafwerking van massief hout van 6mm of 9mm dik, verlijmd en vernageld op een ondervloer van eiken mozaïek of spaanplaat. Na plaatsing wordt hij geschuurd, gestopt en gepolijst. Om de parketvloer te beschermen wordt de vloer voorzien van een olie of lak. Bel of mail voor verdere informatie en/of bezichtigingsafspraak te maken.

In de begin jaren werd er teer gebruikt voor de verlijming en de vloerdeeltjes werden met de hand vernageld. Het totale proces van op maat zagen tot aan het schuren en afwerken van de vloer ging met de hand. Parketteurs van vroeger werden gezien als ambachtslieden.

Tegenwoordig is het proces versneld, verbeterd en worden we ondersteund door machines. De lijmen zijn onverwoestbaar en het nagelpistool versoepeld het werk. Aftekenen is onveranderd, het zagen gaat onder een machinale precisie. Het schuren van het parket wordt machinaal uitgevoerd en de verbeterde polijstmachines maken de parketvloeren beeldschoon. Daarentegen is het manuel werken tijdens het vernieuwde proces niet weg te denken. Denk hierbij aan beitelen en drevelen. Het maken van een traditionele parketvloer is nog steeds een ambacht en specialisme.

De bekendste legvorm en patroon van traditioneel parket in Nederland is de eiken visgraat met band en bies. De maten van toen en het nieuwe walvis formaat worden volop geplaatst in klassieke en moderne interieurs. Andere patronen zoals de Hongaarsepunt, de Weensepunt, het blokpatroon en het vlechtpatroon is een zeer gewenst uitstapje van een parketteur.

Traditioneel en duurzaam

Menu